English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σώματα κειμένων για τη ν.ε γλώσσα

Τα σώματα κειμένων αποτελούν ανοικτά διερευνητικά περιβάλλοντα που μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ δημιουργικά στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων. Για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας προτείνονται τα εξής σώματα κειμένων:
Ο εθνικός θησαυρός της ελληνικής γλώσσας. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε όγκο σώμα κειμένων για την ελληνική γλώσσα και διαθέτει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα σε κείμενα. Το πλεονέκτημά του είναι επίσης το γεγονός ότι εξυπηρετεί και τη διδασκαλία της σύνταξης. Το μειονέκτημά του όμως είναι ότι χρειάζεται συνδρομή για να είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο σύνολό του. Ωστόσο στους απλούς επισκέπτες του παρέχεται δωρεάν η δυνατότητα περιορισμένης αναζήτησης.
Το ΣΕΚ. Περιλαμβάνει 30 εκατομμύρια λέξεις από προφορικά και γραπτά κείμενα από τις δεκαετίες 1990-2010. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας των πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου και για τη χρήση του είναι απαραίτητη η δωρεάν εγγραφή.
Του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για μικρό, σχετικά, σώμα κειμένων με 7.000.000 λεκτικούς τύπους. Περιέχει κείμενα από τις εφημερίδες "Τα Νέα" και "Μακεδονία" καθώς και από το σύνολο των διδακτικών βιβλίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στο γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί για παιδαγωγική αξιοποίηση, γι' αυτό και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικοινωνία του με ηλεκτρονικά λεξικά, αλλά και στην προσεκτική κατάτμηση του υλικού σε κειμενικά είδη που μπορούν να εξυπηρετήσουν τη διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο.